Άρθρο στην εφημερίδα: “Δυτικά Νέα” – Κωνσταντίνος Μυλωνάς: «Ένα νέο μοντέλο βιώσιμης πόλης, η ‘έξυπνη πόλη’ είναι δυναμικά εδώ!»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς*

Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης την οποία βιώνουμε ή της ψηφιακής επανάστασης όπως συνηθίζουμε να λέμε, αναπτύσσονται νέα μοντέλα βιώσιμων πόλεων, τα οποία καλούμαστε να μελετήσουμε και να αξιοποιήσουμε, εάν θέλουμε να κάνουμε μία δυναμική μετάβαση στη σύγχρονη εποχή.

Μία νέα εποχή όπου ο πολίτης και οι ανάγκες του, για καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες, πρέπει να τίθενται σε πρώτιστη προτεραιότητα.

Αυτό που θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε ως δημοτική παράταξη «Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ- Γιάννης Ηλίας» από τη στιγμή που οι συμπολίτες μας δώσουν την εντολή να διοικήσουμε τον Δήμο, είναι να βάλουμε την ψηφιοποίηση στη ζωή της πόλης. Μέσα από σένσορες κι ένα έξυπνο δίκτυο, θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε συστήματα παροχής υπηρεσιών, επικοινωνίας με τους πολίτες, αξιοποίησης πόρων, μετρήσεων αλλά και διαχείρισης. Ψηφιακός μετασχηματισμός και Smart City με Σχέδιο και Στρατηγική!

Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, τα νέα μοντέλα βιώσιμων πόλεων που θέλουμε να εφαρμόσουμε, κινούνται γύρω από τον άξονα του “Smart City”, δηλαδή πόλεων που λειτουργούν με «έξυπνη οικονομία», «έξυπνη μετακίνηση», «έξυπνο περιβάλλον», «έξυπνους ανθρώπους» και «έξυπνη διαβίωση».

Για τα παραπάνω θ’ αναφέρω κάποια παραδείγματα για να γίνει περισσότερο κατανοητό στον απλό κόσμο τι ακριβώς θέλουμε να εφαρμόσουμε:

Για τις ανάγκες του Δήμου και των πολιτών θέλουμε και μπορούμε να
εγκαταστήσουμε:
✓ Έξυπνους κάδους απορριμμάτων που θα προάγουν την ανακύκλωση.
✓ Έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα σε δημόσιους χώρους.
✓ Έξυπνες στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
✓ Έξυπνες διαβάσεις πεζών οι οποίες να είναι φιλικές προς ΑΜΕΑ.
✓ Ψηφιακή οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείρισης Δημοτικού στόλου οχημάτων.
✓ Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων.
✓ Έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού.
✓ Έξυπνα συστήματα διαχείρισης θέσεων πάρκινγκ και κυκλοφορίας οχημάτων.
✓ Να φτιάξουμε έναν έξυπνο Οδηγό Πόλης/Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών.
✓ Να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή.
✓ Να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση ‘έξυπνων’ συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα στην επικράτεια του Δήμου.
✓ Μέσω ‘έξυπνων’ συστημάτων να μετράμε διαρκώς την ποιότητα των υδάτων (πόσιμου, άρδευσης, θαλάσσιου κλπ.)
✓ Να τοποθετήσουμε έξυπνο σύστημα προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κλπ.) εντός των ορίων του Δήμου.
✓ Να εγκαταστήσουμε σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων.
✓ Να δημιουργήσουμε Πλατφόρμα διαβούλευσης, σύστημα διαχείρισης Αιτημάτων Πολιτών, αλλά και διαχείρισης της δημοτικής συγκοινωνίας.

Η “Έξυπνη πόλη” όμως απαιτεί και ‘έξυπνα κτίρια’.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα ανωτέρω έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης από τη νυν διοίκηση. Ο δικός μας στόχος είναι ν’ αλλάξουμε τις ταχύτητες υλοποίησης και να δρομολογήσουμε πολλά περισσότερα, γιατί το αύριο δεν μπορεί να περιμένει!

Smart-grid ready

Σήμερα οι τεχνολογίες ‘έξυπνων κτιρίων’ αλλά και η τεχνογνωσία που έχουμε, είναι παραπάνω από ικανές στο να μετατρέψουν και να παραδώσουν ένα απλό κτίριο σε smart-grid ready.

Όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια μπορούν και πρέπει να ενταχθούν σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης, ώστε να λειτουργούν στη βάση των ‘έξυπνων κτιρίων’. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να υποστηρίζουν και όλες τις παραπάνω εφαρμογές και δυνατότητες.

Οι νέοι, που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, έχουν τον πρώτο λόγο σ’ αυτή την προσπάθεια.

Με βάση τα παραπάνω θα ήθελα να καλέσω τους συνδημότες μου αλλά και όλους τους αναγνώστες της έγκριτης εφημερίδας σας να κάνουν εικόνα στη σκέψη τους, την «Έξυπνη πόλη» και να αναρωτηθούν: Θα ήθελα να ζω σε μία τέτοια πόλη;

Και μπορούμε & θέλουμε και την αξίζουμε!

*Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς είναι δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ασπροπύργου, τεχνοκράτης επιχειρηματίας & εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη «Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ –Γιάννης Ηλίας».

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο στην εφημερίδα: “Δυτικά Νέα” – Κωνσταντίνος Μυλωνάς: «Ένα νέο μοντέλο βιώσιμης πόλης, η ‘έξυπνη πόλη’ είναι δυναμικά εδώ!»