60 χρόνια Vertigo

Το 1958, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, που έχει ήδη στην πλάτη του 36 χρόνια σκηνοθετικής δουλειάς και πάνω από 20 ταινίες στο Χόλιγουντ, στα 18 χρόνια που βρίσκεται στην Αμερική, παρουσιάζει μία ίσως από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, το «Vertigo» («Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου» ο πετυχημένος τίτλος στην Ελλάδα). Ο «μετρ του σασπένς» πλησιάζει τα 60 και είναι ήδη καταξιωμένος, είναι σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, είναι αυτός με τον οποίο θέλουν να δουλέψουν όλοι οι σταρ, παρότι δύστροπος και γνωστός για την απαξιωτική συμπεριφορά του προς αυτούς.

Σήμερα, 38 χρόνια μετά τον θάνατό του ο Χίτσκοκ παραμένει ένας από τους πέντε – δέκα σκηνοθέτες που ορίζουν την κινηματογραφική τέχνη, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο τόσο στην ιστορία του κινηματογράφου όσο και για τους επαγγελματίες του σινεμά. Ταυτόχρονα «Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου» συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ πολλοί ειδικοί ιστορικοί του κινηματογράφου υποστηρίζουν ότι ίσως είναι η καλύτερη ταινία μαζί με τον «Πολίτη Κέιν» του Όρσον Γουέλς.

Έτσι, με ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την πρώτη προβολή του «Δεσμώτη του Ιλίγγου» το Αθηναϊκό Πρακτορείο μέσα από δέκα… σεκάνς επιχειρεί να φωτίσει τα άγνωστα πλάνα του «αριστουργήματος των αριστουργημάτων», όπως πολλοί Ευρωπαίοι κριτικοί χαρακτήρισαν το «Vertigo», αλλά και χαρακτηριστικά της προσωπικής και καλλιτεχνικής ζωής του ιδιοφυούς και εκκεντρικού Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Πηγή: http://www.cnn.gr

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 60 χρόνια Vertigo