Ας μην δούμε άλλα τρένα να φεύγουν…

Παιδεία σημαίνει να έχεις τα παιδιά και τη νεολαία στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων σου

Μπορεί το πρόγραμμα σπουδών να είναι σημαντικό για την ποιότητα της Παιδείας, ωστόσο κύριο ρόλο στην εκπαίδευση παίζει αναμφίβολα το Σχολείο. Οι κτιριακές υποδομές αποτελούν κύριο μέρος αυτού που ονομάζουμε σχολικό περιβάλλον και το οποίο, όπως αποφαίνονται οι ειδικοί, εάν δεν είναι το κατάλληλο μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σχολική επίδοση των μαθητών όσο και τη ζωή τους αργότερα.

Στον Δήμο μας -δυστυχώς- τα προβλήματα με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου είναι πάρα πολλά. Οι πολυάριθμες, από μαθητές, αίθουσες στο Λύκειο, η πραγματοποίηση μαθημάτων σε προκατασκευασμένες αίθουσες (κοντέινερς), όπως συμβαίνει στο 4ο Γυμνάσιο, μαζί με τα θέματα της ασφάλειας, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν κι άλλα εξίσου ή λιγότερο σημαντικά. Η διοίκηση του Δήμου και προσωπικά ο απερχόμενος δήμαρχος, όχι μόνο δεν κατάφεραν, τόσα χρόνια να δώσουν λύσεις στο ζήτημα του Λυκείου και των προκατασκευασμένων αιθουσών στο 4 Γυμνάσιο, αλλά αποφεύγουν συστηματικά να λάβουν και  ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών, παίζοντας με την εύλογη ανησυχία και αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Όλοι θυμόμαστε πέρυσι όταν τους καταγγέλθηκαν επικίνδυνες καταστάσεις έξω από Σχολεία, με ασυνείδητους οδηγούς,  αντί να λάβουν μέτρα, έκαναν… συστάσεις! Με προσωπικές μου  παρεμβάσεις είχα ζητήσει την πρόσληψη σχολικών τροχονόμων, την κατασκευή μειωτών ταχύτητας έξω από τα σχολεία και την τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

– Με την ίδια ελαφρότητα, για να μην πούμε κάτι χειρότερο, αντιμετωπίστηκε και το μείζον όσο και ευαίσθητο θέμα που δημιουργήθηκε στον Β βρεφονηπιακό Σταθμό (Αλήθεια τι έχει απογίνει μ’ αυτή την υπόθεση;).

Για να μην πάμε και στις Παιδικές χαρές που στην πλειοψηφία τους είναι σε κακό χάλι και επικίνδυνες για χρήση. Βέβαια τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές ‘τρέχουν’ για να δείξουν ότι κάτι κάνουν…

Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,

Παιδεία και Πολιτισμός, δεν είναι ν’ αλλάζεις μία κλειδαριά που χάλασε σε ένα Σχολείο και να βάφεις τους τοίχους και τα κάγκελα. Αυτό είναι το αυτονόητο. Παιδεία και Πολιτισμός είναι να κάνεις διαρκώς πράγματα που αναβαθμίζουν το επίπεδο σπουδών στον τόπο σου και κάνουν τη διαμονή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, στους αύλειους χώρους, αλλά και έξω από αυτούς, ευχάριστη και ασφαλή.

Για να συμβούν όμως όλα αυτά χρειάζεται μία διοίκηση που να παράγει πολιτική, να θέτει προτεραιότητες και να κάνει πράξεις. Να τοποθετεί τη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον του τόπου μας, στην ‘πρώτη γραμμή’, έχοντας αυτό ως πρώτο καθημερινό της μέλημα. Μία διοίκηση που θα έχει ανοιχτά αυτιά και θα ακούει, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές. Μία διοίκηση που δεν θα ‘τρέχει’ μόνο στον άξονα Ασπρόπυργος – Πλοέστι αλλά θα έχει ανοιχτούς τους ορίζοντές της, προς κάθε κατεύθυνση. Μία διοίκησης που δεν θα έχει ροπή προς τη… λάσπη, αλλά προς το φως και τη δημιουργία!

Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και τα πράγματα τρέχουν με ασύλληπτες ταχύτητες, στην τεχνολογία και στην  καινοτομία.

Αυτό το τρένο ‘ταχεία’ που έχει κύριο μοχλό και άξονα την εκπαίδευση και τα Σχολεία, δεν πρέπει και δεν θα το χάσουμε! Χρειάζεται να μπούμε μέσα και να γίνουμε πρωτοπόροι αυτής της εποχής.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις μαθήτριες, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους κηδεμόνες μία καλή και δημιουργική χρονιά, γεμάτη πρόοδο, έμπνευση και επιτυχίες!

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ας μην δούμε άλλα τρένα να φεύγουν…