Ασπρόπυργος η πόλη της καρδιάς μας

Ο Ασπρόπυργος, πόλη της άλλοτε επαρχίας Μεγαρίδας, είναι κτισμένος δίπλα στον δήμο Θρίας της Οινηίδας της Αρχαίας Αθήνας. Απέχει περίπου 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Ελευσίνα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της είναι λίγο πάνω από τους 30.000 κατοίκους. Έχει έκταση 101,9 τ.χλμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας δίνει η ελληνική wikipedia: «η πρωιμότερη παρουσία κατοίκησης στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου ανάγεται στα νεολιθικά χρόνια και εντοπίζεται στην θέση Στεφάνι. Στα νοτιοανατολικά της πόλης η οικιστική ανάπτυξη ξεκίνησε σε περιορισμένη κλίμακα κατά την γεωμετρική και την πρώιμη αρχαϊκή εποχή (9ος-7ος αιώνας π.Χ.). Μετά πολιτειακή μεταρρύθμιση του Κλεισθένη στα τέλη του 6ου αιώνα η περιοχή αποτέλεσε την παραλιακή τριττύ* της Οινηίδας φυλής. Απο τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, η κατοίκηση στην περιοχή υπήρξε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη».

Ο Ασπρόπυργος είναι μία πόλη κάπως παρεξηγημένη. Μπορεί να κρύβει ατέλειες αλλά είναι μία όμορφη πόλη. Τραγουδάει εξίσου καλά, αρβανίτικα, ηπειρώτικα, ποντιακά και κρητικά !. Είναι ανοιχτή στο διαφορετικό. «Χωράει» και ενσωματώνει χωρίς να συνθλίβει… Αν χρειάζεται κάτι αυτό είναι έργα υποδομής με σχεδιασμό και προσανατολισμό. Και βέβαια περισσότερο «φως». ‘Φως’ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε δράσεις ανθρωπιάς., στην καταπολέμηση της ανεργίας. Φως και στα ‘σκοτεινά’ σημεία της πόλης που δημιουργούν ανασφάλεια στον πολίτη. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας που είναι και το μείζων ζήτημα της περιοχής. Αυτά με την προσπάθεια και το σωστό προγραμματισμό μπορούν να αντιμετωπιστούν. Δεν της λείπει η ‘ψυχή’. Οι Ασπροπύργιοι άλλωστε ήταν πάντα αγωνιστές. Είναι αναγνωρισμένος ο σημαντικός ρόλος που έπαιξαν στην επανάσταση του ’21, όπως είναι γνωστό και το ότι ο Ασπρόπυργος, ήταν και από τις πρώτες πόλεις, όχι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε όλη τη χώρα, που πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση στη γερμανική κατοχή. Αυτή τη στιγμή η πόλη μας βρίσκεται στο μεταίχμιο ενός κόσμου που αλλάζει και δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία…

Εκείνο που χρειάζεται είναι να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήμα για να νιώσει άνετα… Η παραλιακή ζώνη του δήμου η οποία εκτείνεται ανάμεσα στον ναυπηγικό χώρο του Σκαραμαγκά και την παραλία της Ελευσίνας, μένει χρόνια αποκομμένη από την πόλη και το παρελθόν της. Αυτή είναι μία πληγή που χρειάζεται επούλωση. Οι προοπτικές ανάπτυξής της είναι τεράστιες. Συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά με την Αθήνα και μπορεί άνετα να γίνει σημείο αναφοράς και πόλος έλξης.

Ο στόχος και το όνειρο υπάρχουν. Το ταξίδι είναι μπροστά μας…!

* θεσμός και μονάδα διοικητικής υποδιαίρεση της φυλής κατά τον Κλεισθένη

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ασπρόπυργος η πόλη της καρδιάς μας