Le Corbusier – Pierre Jeanneret – Perriand: η Αθήνα ανακαλύπτει τους επαναστάτες του design ξανά

Η ιδιαίτερη συνεργασία των Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret), Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret γέννησε μια σειρά από καινοτόμες αντιλήψεις για τη λειτουργία του ντιζάιν, τη σχέση αντικειμένων και αρχιτεκτονικού χώρου, την κατοίκηση στην ανάδυση του ‘νέου κόσμου’ του 20ού αιώνα.

Σε ένα πρωτότυπο αφιέρωμα, οργανωμένο από την Εl Greco Gallery σε συνεργασία με την Cassina, συγκεντρώνονται υλικά και στοιχεία για τη γόνιμη σχέση των τριών κορυφαίων δημιουργών.

Ενώ τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής αποτελούν πια μέρος της ιστορίας του πολιτισμού και είναι ορατά μέσα από ένα πλήθος υλικών εφαρμογών και θεωρητικών αποτιμήσεων σε όλο τον κόσμο, η ίδια η συνέργεια αυτή και τα ψυχικά υλικά της, η δυναμική, οι εντάσεις και οι αποχρώσεις της, έχουν μελετηθεί αποσπασματικά και κυρίως υπό το πρίσμα της ευφυΐας του Le Corbusier.

Το αφιέρωμα της 27ης Ιουνίου με τίτλο “Τα Τρία Δάχτυλα Ενός Χεριού” στην Αθήνα επιχειρεί μέσα από μια έκθεση επίπλων, αντικειμένων ντιζάιν και αρχειακού υλικού, καθώς και μέσα από μια σειρά ομιλιών, να προτείνει μια άλλη ερευνητική προσέγγιση με άξονα τα συστατικά της κοινής πορείας των τριών δημιουργών οι οποίοι, όπως σημείωναν, είχαν συνεργαστεί σαν “τρία δάχτυλα ενός χεριού”.

Ξεκινώντας λίγο πριν την αρχή της συνεργασίας τους, το 1927 -οπότε η Charlotte Perriand έγινε μέλος του Atelier Le Corbusier- και εκτεινόμενη πέραν του 1937 -και της αποχώρησής της από εκεί, αλλά όχι και από τη ζωή των δύο εξαδέλφων Jeanneret-, η αναδίφηση αυτή επιχειρεί να φωτίσει τις λιγότερο γνωστές πλευρές μιας βαθιάς και πολυτάραχης συντροφικότητας· μιας οργανικής σχέσης που άλλαζε αλλάζοντας και τα ίδια τα μέλη της, ενώ έδινε τα χαρακτηριστικά της στην ιστορία του ντιζάιν, στην περιπέτεια του αντικειμένου, στους μετασχηματισμούς της φόρμας, στην κατανόηση του φυσικού κόσμου, στην ανατομία της ίδιας της έννοιας της ‘προόδου’.

Η Brigitte Bouvier, Διευθύντρια του Ιδρύματος Le Corbusier, και η Barbara Lehmann, Επικεφαλής του
Ιστορικού Αρχείου της Cassina, θα αναδείξουν ειδικά τεκμήρια της σχέσης των Le Corbusier, Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret.

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε μια ομιλία με τίτλο “Καθισμένοι μαζί, η Charlotte Perriand και οι δύο Jeanneret”, θα αναφερθεί σε μια από τις γνωστότερες φωτογραφίες των τριών δημιουργών, παραπέμποντας έτσι στη χωροθετική πράξη της συνεργασίας τους, όπως μάλιστα αυτή συνιστά, ακόμη και σήμερα, γοητευτικό πεδίο συνάντησης του δημόσιου και του ιδιωτικού, του συμβολικού και του πραγματικού.

Η Φοίβη Γιαννίση, ποιήτρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στην πρακτική και σκέψη της Perriand σε μια ομιλία με τίτλο, “Η τέχνη του ζειν, ή το Άδειο Δωμάτιο”.

Η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου και η αρχιτέκτονας Βασιλική-Μαρία Πλαβού –υπεύθυνες για τη συνολική επιμέλεια και τον σχεδιασμό του αφιερώματος, αντίστοιχα– θα εστιάσουν στους κοινούς αλλά και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι τρεις δημιουργοί σκέφτονταν, πειραματίζονταν και επικοινωνούσαν, επιλέγοντας αναλυτικές πρακτικές και συνθετικές διαδικασίες εξαιρετικά δημοφιλείς και στη σημερινή καλλιτεχνική πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, φωτογραφίες, μοντάζ, φυσικά αντικείμενα, σημειώσεις και δημόσιες επιτελέσεις λόγου.

Zωγραφικά έργα της εικαστικού και καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Βόλου Μαρίας Παπαδημητρίου από τη σειρά ‘Corbu’ (2008), η οποία με άξονα κτίρια του Le Corbusier, δημιουργήθηκε ως κριτικός αναστοχασμός πάνω στις μονοχρωματικές παλέτες της μοντερνιστικής ‘καθαρότητας’, συμμετέχουν σε αυτή την απόπειρα εξερεύνησης μιας ιδιαίτερης ιστορίας με πολλά άγνωστα ακόμη κεφάλαια.

Η σύγκλιση αλλά και οι αποκλίσεις της σκέψης και δημιουργίας των τριών αρχιτεκτόνων και designers, όπως μάλιστα συνδέονται με το φύλο, τον πολιτικό προσανατολισμό και τις κοινωνικές-φιλοσοφικές αναφορές τους, είναι σήμερα στοιχεία ενδεικτικά των πολλαπλών διαφοροποιήσεων και μεταστοιχειώσεων μέσα στη σύνθετη ιστορία του μοντερνισμού.

“Τα τρία δάχτυλα ενός χεριού”: Le Corbusier – Pierre Jeanneret – Charlotte Perriand, διάρκεια έκθεσης
27.06 – 09.09.2018

Πηγή: http://www.cnn.gr

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Le Corbusier – Pierre Jeanneret – Perriand: η Αθήνα ανακαλύπτει τους επαναστάτες του design ξανά