Να κάνουμε τον Ασπρόπυργο την πιο ‘έξυπνη πόλη’!

Οι αλλαγές που έρχονται …!!!

  • Τηλεματική διαχείριση απορριμματοφόρων οχημάτων.
  • Δημιουργία ‘έξυπνων’ χώρων στάθμευσης.
  • Ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, διαδικτυακές υπηρεσίες η  λύση στην αναμονή.
  • Οργάνωση δρομολογίων συγκοινωνιών.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, εκτός των άλλων, θ’ αναμετρηθούν  και δύο διαφορετικά μοντέλα διοίκησης. Από τη μία το παλαιό και συμβατικό  το οποίο βιώνουμε στο Δήμο μας τα τελευταία χρόνια και από την άλλη το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο διακυβέρνησης, σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία, το οποίο στηρίζεται στη χρήση και αξιοποίηση των νέων/καινοτόμων τεχνολογιών που μπορούν με τρόπο άμεσο, αλλά και οικονομικό να προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις σε όλα τα σοβαρά ζητήματα των πολιτών.

Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για την δημιουργία και τη λειτουργία μιας ‘ευφυούς πόλης’ (σ.σ. συχνά την ακούμε και ως ‘έξυπνη πόλη’) που έχει στόχο το χτίσιμο ενός καλύτερου μέλλοντος και μιας πόλης ανθρώπινης και αξιοβίωτης.

Η ανάγκη για αλλαγή και υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας της πόλης μας, είναι πλέον επιτακτική καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Όλες οι πληροφορίες με ένα ‘κλικ’

Ας δούμε μερικά πρακτικά παραδείγματα για να γίνει περισσότερο κατανοητό  αυτό για το οποίο αναφερόμαστε. Στον τομέα της καθαριότητας σήμερα δρομολογούνται απορριμματοφόρα τα οποία συλλέγουν τα απορρίμματα από τους κάδους. Μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση η υπηρεσία καθαριότητας θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε ποιο βαθμό έχουν γεμίσει οι κάδοι ανά περιοχή και θα θέτει σε προτεραιότητα αποκομιδής την πιο επιβαρυμένη περιοχή. Έτσι τα απορριμματοφόρα θα κάνουν μικρότερες διαδρομές, άρα θα υπάρχει οικονομία καυσίμων και ταυτόχρονα θα αποφεύγονται τα στοιβαγμένα σκουπίδια πάνω ή εκτός κάδων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και την αισθητική της πόλης. Παράλληλα θα γνωρίζουν οι υπηρεσίες του Δήμου σε ποια σημεία  υπάρχει έλλειψη κάδων για να προσθέσει περισσότερους, ενώ με τη λειτουργία συστημάτων ελέγχου των απορριμματοφόρων θα γνωρίζει κάθε στιγμή, το σημείο που βρίσκονται τα οχήματα σε ποιους δρόμους και περιοχές έχει γίνει η αποκομιδή και άρα θα υπάρχει έλεγχος της.

Δημιουργία ‘έξυπνων’ χώρων στάθμευσης

Ένας από τους στόχους του προγράμματος της παράταξης “Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ” είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου. Με τη χρήση ειδικού συστήματος  αισθητήρων και ηλεκτρονικού ελέγχου θα υπάρχει διαρκής καταγραφή των κενών θέσεων για τις οποίες θα μπορεί να ενημερώνεται ο κάθε οδηγός μέσω εφαρμογής που θα κατεβάζει στο κινητό του τηλέφωνο.

Με τον τρόπο αυτό ο κάτοικος του Κέντρου ή ο επισκέπτης του Ασπρόπυργου θα εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο, χωρίς να ταλαιπωρείται περιτριγυρίζοντας άσκοπα στην πόλη, ενώ θα μειωθεί και το κυκλοφοριακό, με ότι αυτό σημαίνει για την ρύπανση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης.

Επίσης οι καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά ακόμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου. Ο πολίτης θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του και θα λαμβάνει την προσφερόμενη υπηρεσία.

Ακόμη, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, θα οργανωθούν αρτιότερα οι συγκοινωνίες και ο πολίτης θα ενημερώνεται σε χρόνο άμεσο, για τα δρομολόγια και τους χρόνους αναμονής, τόσο μέσω ειδικής ηλεκτρονικής ενημέρωσης που θα υπάρχει σε κάθε στάση, αλλά και μέσω mobile εφαρμογής στο   κινητό του τηλεφώνου.

Στο παραδοσιακό μοντέλο το οποίο γνωρίσαμε μέχρι σήμερα -και δυστυχώς στον Δήμο μας έδειξε το πιο απογοητευτικό του πρόσωπο- οι διοικούντες εστιάζουν (όποτε το θυμούνται κι αυτό…) στις λακκούβες και φτάνουν μέχρι τη διοργάνωση κάποιας εκδήλωση μειωμένης συνήθως αισθητικής μη κατανοώντας τη νέα πραγματικότητα και τις προσφερόμενες δυνατότητες. Όλα γίνονται με όρους και πρακτικές του παρελθόντος.

Φίλες και φίλοι

Στις εκλογές στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου υπάρχουν βασικά ερωτήματα στα οποία οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε. Ένα από αυτά -και ίσως το βασικότερο- σχετίζεται με το όραμα που έχουμε για την πόλη μας.

Πως φανταζόμαστε δηλαδή το μέλλον του Ασπροπύργου, των οικισμών, του παραλιακού μετώπου;

Είναι περίπου βέβαιο ότι η απερχόμενη διοίκηση και ο δήμαρχος θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι θα συνεχίσουν το έργο τους με περισσότερη διάθεση, μεγαλύτερη εμπειρία και ανανεωμένη ομάδα. Δεν θα μας πουν όμως ποιο αναπτυξιακό μοντέλο θα ακολουθήσουν γιατί δεν έχουν και αυτό έχει αποδειχτεί στην πράξη τα τελευταία πολλά χρόνια….

Ακολουθούν πρακτικές που στερούνται οποιουδήποτε οράματος αφού τη μόνη μέθοδο που εφαρμόζουν για να επιλύσουν προβλήματα είναι η εμπειρική, γι’ αυτό και οι λύσεις που δίνονται είναι πάντα κατώτερες των περιστάσεων.

Στις εκλογές του Μαΐου ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ και κάνουμε τον Ασπρόπυργο την πιο ‘έξυπνη πόλη”!

Επενδύουμε σε ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο. Περνάμε από τις παραδοσιακές στις σύγχρονες μορφές διοίκησης (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) σε υποδομές επικοινωνίας, στοχεύοντας στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ποιότητα ζωής.

Μαζί Μπορούμε!

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Να κάνουμε τον Ασπρόπυργο την πιο ‘έξυπνη πόλη’!