Category: Κοινωνικά Θέματα

Περί κυνικής ομολογίας αποτυχίας και ανικανότητας

Φτάνει πια… η παραβατικότητα στον Ασπρόπυργο δυστυχώς έχει αναβαθμιστεί σε εγκληματικότητα!

Το ότι η διοίκηση του Δήμου έχει χάσει προ πολλού τον έλεγχο της κατάστασης και πνέει τα λοίσθια το γνωρίζουμε όλοι οι …παροικούντες την Ιερουσαλήμ!. Μόνο ο απερχόμενος Δήμαρχος δείχνει να μην το έχει καταλάβει ακόμη…

Δεν πρόλαβε καλά – καλά να στεγνώσει το μελάνι από τα  πρακτικά του τελευταίου τακτικού συμβουλίου (Τετάρτη 10 Οκτωβρίου) όπου μέλη της διοίκησης ομολόγησαν με τον πλέον απροκάλυπτο όσο και κυνικό τρόπο, την ανικανότητά τους στο θέμα της προστασίας των αθλητικών χώρων του Δήμου μας.

“Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα γήπεδα και τις αθλητικές υποδομές. Τη μία ημέρα τα φτιάχνουμε και το ίδιο βράδυ γίνεται λεηλασία…”.

Την εξοργιστική αυτή ομολογία ανικανότητας της διοίκησης, να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, ακολούθησε  το περιστατικό βίας με τους υπαλλήλους του Δήμου, για να μας τονίσει ότι η παραβατικότητα στον Ασπρόπυργο δυστυχώς έχει αναβαθμιστεί σε εγκληματικότητα.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μίας θλιβερής κατάστασης. Της αδιάκοπης καύσης καλωδίων, της κλοπής δημοσίων αγαθών (νερό, ρεύμα), της διακίνησης ναρκωτικών, των παράνομων διαλυτηρίων, της παραβίασης στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, των κλοπών με απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής και τόσων άλλων έκνομων ενεργειών.

Και ενώ θα περιμέναμε -έστω και καθυστερημένα- από τη διοίκηση του Δήμου να αναλάβει δραστικές όσο και πολυδιάστατες πρωτοβουλίες, με λύπη διαπιστώσαμε στις 16/10/2018, ότι ούτε μία δυναμική κινητοποίηση δεν έχει την ικανότητα να οργανώσει…

Και δεν την έχει γιατί οι πολίτες δεν την εμπιστεύονται πλέον και θεωρούν αυτές τις κινητοποιήσεις προσχηματικές και εν πολλοίς υποκριτικές, που αποβλέπουν στην εκμαίευση της ψήφου στις εκλογές του Μαΐου. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το ολιγόλεπτο συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού, βρεθήκαμε απελπιστικά λίγοι…

Εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι ως συνδυασμός «Ασπρόπυργος αλλαΖΟΥΜΕ» έχουμε καταθέσει τις προτάσεις του από τις 11/03/2015 (https://allazoyme.wordpress.com/2015/03/11/hmerida/#more-283) και αν και τις έχουμε επαναλάβει κατ’ επανάληψη υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, εντούτοις ποτέ δεν βρήκαμε αφτιά ανοικτά. Oι προτάσεις μας συγκεκριμένα όπως παρουσιάστηκαν στις 11/03/2015:

 • Δημοσιοποίηση και ανάδειξη του προβλήματος προς όλες τις κατευθύνσεις
 • Συνεργασία με εταιρίες φύλαξης (σεκιούριτι) οι οποίες θα φυλάσσουν όλες τις περιοχές και τις γειτονιές του Ασπροπύργου, σε άμεση συνεργασία με την Αστυνομία και το Δήμο
 • Ενίσχυση της αστυνόμευσης, αύξηση της δύναμης και επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος για αποδοτικότερη επιτήρηση
 • Εφαρμογή του νόμου και των δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί
 • Στήριξη των δικαστικών αγώνων των συνδημοτών μας
 • Επίσπευση της διαδικασίας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που έχει τελματώσει εδώ και πολλά χρόνια
 • Καθαρισμό και φωτισμό όλων των δημοτικών και δημόσιων χώρων
 • Απομάκρυνση παράνομων δραστηριοτήτων (διαλυτήρια, σκραπ κλπ) και αυστηροποίηση των ελέγχων
 • 24ωρη τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για άμεση παρέμβαση, σε συνεργασία με την Αστυνομία
 • Ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων του Ασπροπύργου γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο όσους το αντιμετωπίζουν τώρα. Το πρόβλημα γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.
 • Συνεργασία με τους όμορους Δήμους που αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα

Παρότι το πρόβλημα είναι και σοβαρό και δυσεπίλυτο εμείς θεωρούμε ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικό τρόπο, όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες πόλεις στον κόσμο.  Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται βούληση και κυρίως μία διοίκηση που θα λειτουργεί στη βάση ενός ολοκληρωμένου και συντεταγμένου σχεδίου με στόχο την πολυεπίπεδη ανάπτυξη, την μετεξέλιξη και εν γένει την αναβάθμιση του τόπου μας.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι. Ήρθε η ώρα να δράσουμε. Να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με το παλιό, το εμπειρικό και ξεπερασμένο.

Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα. Εκτός από την ιστορία και τις παραδόσεις μας.

Ο κόσμος αλλάζει! Εμείς;

Μυλωνάς Κωνσταντίνος – Δημοτικός Σύμβουλος συνδυασμού «Ασπρόπυργος ΑλλαΖΟΥΜΕ».

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί κυνικής ομολογίας αποτυχίας και ανικανότητας

Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι εδώ και μας καλεί να δράσουμε…

Τα έχουν ονομάσει ‘σύγχρονη μάστιγα’ κυρίως των νέων. Τον μεγαλύτερο μαζί με το AIDS εφιάλτη των γονιών σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος φυσικά για τα ναρκωτικά και τις λοιπές εξαρτησιογόνες ουσίες. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που παίρνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Ο Ασπρόπυργος υποφέρει πολύπλευρα από αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα. Όχι μόνο λόγω της εξάρτησης πολλών νέων ανθρώπων, αλλά και γιατί συχνά -πυκνά η αστυνομία ανακαλύπτει κάποιο ‘εργαστήριο’ επεξεργασίας ή κάποια αποθήκη με ναρκωτικές ουσίες στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι η πόλη μας χρησιμοποιείται και ως κέντρο επεξεργασίας και διακίνησης. Η υπόθεση με την σύλληψη του 27χρονου Αλβανού με το ψευδώνυμο “Μαραντόνα” και της ‘παρέας’ του, στον οικισμό Νέα Ζωή, οι οποίοι φέρονταν να διακινούσαν ναρκωτικά σε διάφορες πόλεις της χώρας, είναι ακόμη έντονα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Το αν ή ποιοι ενθαρρύνουν συμπεριφορές και καθεστώτα «Ζωνιανών» στην περιοχή μας, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να  το εξετάσει και να το αντιμετωπίσει η Πολιτεία. Το ζήτημα όμως είναι τι κάνουμε εμείς, ως Δήμος και ως πολίτες για να περιορίσουμε αυτή τη μάστιγα  και να σώσουμε τα παιδιά μας;  Θα ήταν ευχής έργο να καταφέρουμε να την εξαλείψουμε.

Η πρόληψη, η ενημέρωση κυρίως μέσω της εκπαίδευσης αλλά και των ΜΜΕ, οι πολιτικές απεξάρτησης και επανένταξης, η προσπάθεια στροφής της νεολαίας μας στο μαζικό λαϊκό Αθλητισμό, η ανάπτυξη του σχολικού Αθλητισμού είναι μέτρα που τόσο η Πολιτεία όσο και ο Δήμος, οφείλουν να προωθούν αδιάκοπα και ανεξαρτήτως κόστους.

Η Πολιτεία μέσω των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης οφείλει να είναι συνεχώς στραμμένη στο κυνήγι και την παραδειγματική τιμωρία των καλλιεργητών και των εμπόρων ναρκωτικών και όχι των χρηστών, οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια και προγράμματα απεξάρτησης. Στην κατεύθυνση αυτή οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς, ανοχής, διαπλοκής και συγκάλυψης, είναι αυστηρώς απαγορευτικά.

Ο Δήμος από την άλλη οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με κέντρα απεξάρτησης, όπως είναι ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ κ.ά, και ταυτόχρονα να οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες και αθλητικές δραστηριότητες και να προωθεί δράσεις αποτροπής των νέων από τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Τι γίνεται σήμερα απ’ όλα αυτά; Ελάχιστα για να μην πούμε απολύτως τίποτε και θεωρηθούμε μηδενιστές. Τα ναρκωτικά δυστυχώς είναι εδώ και οι χρήστες αντιμετωπίζονται ως θέματα ταμπού από την τοπική κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό όμως τα προβλήματα δεν κρύβονται αντίθετα συνεχώς αμβλύνονται. Επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό και αφορά την πόλη που ζούμε, δραστηριοποιούμαστε και ονειρευόμαστε, για εμάς και τα παιδιά μας, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να γίνουμε πιο αποφασιστικοί όλοι μας. Δήμος και κοινωνία χρειάζεται να λάβουμε άμεσα αποφάσεις και κυρίως να προχωρήσουμε σε δράσεις. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε άλλο. Κάθε αναβολή ή καθυστέρηση ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δυσάρεστη.

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι εδώ και μας καλεί να δράσουμε…