Category: Περιβάλλον

Ποιοι ‘παίζουν’ και αδιαφορούν με την δημόσια υγεία; (video)

Τεράστιες οι ευθύνες Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ‘φλεγόμενο’ εργοστάσιο Γενικής ανακύκλωσης, που τρία χρόνια μετά συνεχίζει να αποτελεί εστία μόλυνσης.

Δυστυχώς έπρεπε να έρθει ένα ακόμη δημοσίευμα, αυτή τη φορά της έγκριτης εφημερίδας  Καθημερινής και του  δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου, για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του Ασπροπύργου και να μας θυμίσει ότι η υγεία μας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, αν δεν έχει πληγεί ήδη…

Ο λόγος για την κατάσταση στο εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων Γενικής ανακύκλωσης το οποίο κάηκε τον Ιούνιο του 2015 και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή, καθώς τα απορρίμματα, μεταξύ των οποίων τόνοι πλαστικού, καίγονταν επί μέρες παράγοντας διοξίνες”.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ “περιφερόμενοι στο εργοστάσιο Ρομά βάζουν συχνά – πυκνά φωτιά στα υπολείμματα της πυρκαγιάς, το 1/10 των οποίων είναι πλέον και με τη βούλα πραγματογνώμονα επικίνδυνο”. Υπογραμμίζει ακόμη η εφημερίδα ότι η πρώτη πραγματογνωμοσύνη είχε δείξει, σύμφωνα με εκθέσεις των ερευνητικών φορέων ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ότι:

“Η καύση των αποβλήτων και ειδικότερα πλαστικών προκαλεί περιβαλλοντική ζημία ή αποτελεί απειλή για την πρόκληση περιβαλλοντικής ζημίας στο έδαφος και στα ύδατα και απειλή για τη δημόσια υγεία – παράγει διοξίνες, φουράνια, που είναι αερομεταφερόμενα και επικάθονται στο έδαφος και στα ύδατα. Η τέφρα από την καύση των απορριμμάτων είναι πιθανό να περιέχει βαρέα μέταλλα, ενώ η μάζα των καμένων αποβλήτων χαρακτηρίζεται απόβλητο, και για τον λόγο αυτό διενεργήθηκαν σχετικά τεστ εκπλυσιμότητας”.

Για την απομάκρυνση του περιεχομένου του καμένου εργοστασίου το “Πράσινο Ταμείο” φέρεται να διέθεσε 5 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που ποτέ δεν έφτασαν στον προορισμό τους…

Η αδιαφορία σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν έχει προηγούμενο. Αδιαφορία από το κράτος, αδιαφορία από την Περιφέρεια Αττικής, αδιαφορία από τον Δήμο. Και αν οι δύο πρώτοι, που έχουν αναμφίβολα τεράστιες ευθύνες, δεν πολυνοιάζονται για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ενδεχομένως κι επειδή δεν το βιώνουν άμεσα και σε καθημερινή βάση, ο Δήμος που βλέπει και βιώνει καθημερινά το ζήτημα της μόλυνσης, δεν δικαιολογείται να αδιαφορεί.

Σε προηγούμενο άρθρο είχα χαρακτηρίσει ‘εγκληματική’ κάθε αδιαφορία της οποίας τα αποτελέσματα έχουν αυστηρό επιτίμιο για τους πολίτες. Η αδιαφορία για την υγεία των κατοίκων του Ασπροπύργου, οι οποίοι μάλιστα πληρώνουν αδρά για την καθαριότητα, είναι ακριβώς αυτό. Έγκλημα.

Και αναρωτιέμαι για πολλοστή φορά, μέχρι πότε ο Ασπρόπυργος θα είναι η ‘πίσω αυλή’ και η Πολιτεία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα τηρούν σιγήν ιχθύος!. Μέχρι πότε αλήθεια;

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/953048/article/epikairothta/ellada/kaigetai-akomh-o-katestrammenos-skoypidotopos-ston-aspropyrgo

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποιοι ‘παίζουν’ και αδιαφορούν με την δημόσια υγεία; (video)

Εγκληματική είναι (και) η αδιαφορία για την εγκληματικότητα…

“Γιατί τέτοια αδιαφορία;”

Το τραγικό γεγονός του θανάτου του μικρού Μάριου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, πέρα από τη θλίψη και την οδύνη, (ξανα)φέρνει στην επιφάνεια το έντονο πρόβλημα εγκληματικότητας που ταλανίζει επί σειρά ετών την περιοχή μας.

Τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό και τραγικό παράλληλα τρόπο, την έλλειψη ουσιαστικής αστυνόμευσης και πρόληψης της εγκληματικότητας ή και της παραβατικότητας που είναι καθημερινό φαινόμενο. Είναι η απόδειξη ότι οι διάφορες σπείρες μπορούν και δρουν ανεξέλεγκτα, αφού γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να τους εμποδίσει, με τον πολίτη να νιώθει εντελώς απροστάτευτος και εκτεθειμένος.

Και όμως το θέμα της αστυνόμευσης μπορεί να λυθεί αρκεί να υπάρχει η ανάλογη βούληση.

Αφενός από τα κατά Νόμο αρμόδια όργανα του κράτους και τα στελέχη τους και αφετέρου από αφετέρου από τον Δήμο.

Η αδράνεια δυστυχώς είναι γενική και δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται απλώς για ανικανότητα… Ίσως μία ειδική έρευνα να απαντούσε στο ερώτημα “Γιατί τέτοια αδιαφορία;” και να απέδιδε και συγκεκριμένες ευθύνες.

Προτάσεις

Με τις σκέψεις αυτές, επανέρχομαι στο καυτό θέμα της ελλιπέστατης και ανεπαρκέστατης αστυνόμευσης στην περιοχή μας, κάτι που αποτελεί γενική παραδοχή και επιβεβαιώνεται από καθημερινά περιστατικά. Άλλωστε το βιβλίο συμβάντων της Αστυνομίας είναι γεμάτο και αδιάψευστος μάρτυρας.
Ταυτόχρονα θέλω να καταθέσω αγωνιώδη παράκληση προς την Πολιτεία και τον Δήμο.

Προς την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής αλλά και στη λειτουργία νέων όπου αυτό κριθεί επιχειρησιακά απαραίτητο και προς τον Δήμο να αυξήσει τον φωτισμό ακόμη και στην πιο απόκρυφη γωνιά της πόλης, να προχωρήσει σε συνεργασία με την αστυνομία, σε ηλεκτρονικούς ελέγχους των επίφοβων για εκδήλωση παραβατικότητας ή εγκληματικότητας σημείων, να προσλάβει εταιρία φύλαξης που θα περιπολεί καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου και γενικά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για να εμπεδωθεί επιτέλους το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους.

Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα πρέπει να συμβεί για να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση στην περιοχή μας είναι δραματική. Ας επιδειχθεί επιτέλους η ελάχιστη ευαισθησία και ευθιξία της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα.
Δεν πάει άλλο…

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εγκληματική είναι (και) η αδιαφορία για την εγκληματικότητα…

Απροστάτευτοι και… αδικαιολόγητοι!

Μηδαμινή προστασία έχουμε οι κάτοικοι του Ασπροπύργου και ιδιαίτερα η εγγύτερη συνοικία των Νεοκτιστων , σε περίπτωση ατυχήματος σε κάποιες από τις επιχειρήσεις της περιοχής νευραλγικής σημασίας όπως ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ .

Αυτό είναι κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε ο κ. Μελετίου σε ερώτηση που υπέβαλα ο ίδιος, προς την διοίκηση κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την έγκριση του β σταδίου του Γ.Π.Σ.

Όταν λοιπόν, ρώτησα εάν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία κόμβου διαφυγής των πολιτών σε περίπτωση ατυχήματος, η απάντηση ήταν ότι “αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβλέψουν οι …επιχειρήσεις” οι οποίες όμως, όπως παραδέχτηκε στη συνέχεια, δεν το έχουν πάρει και πολύ στα σοβαρά…

Ανάφερε μόνο τον οδικό άξονα από Βορρά προς Νότο και ότι όταν… εδεήσει να επισκεφτεί την πόλη ο κ. Σπίρτζης θα του θέσει το θέμα σύνδεσης της περιφερειακής Αιγάλεω με τον κόμβο Σχιστού.

Βέβαια επιχείρησε να ρίξει το μπαλάκι και στην Περιφέρεια Αττικής αλλά η ευθύνη κατασκευής κόμβου διαφυγής και προστασίας των πολιτών είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των Δήμων.

Με την υποσημείωση ότι δεν θέλουμε να κινδυνολογήσουμε αλλά να επιστήσουμε την προσοχή για ένα τόσο σοβαρό θέμα, θα πούμε ότι η αδιαφορία της διοίκησης είναι αδικαιολόγητη και μακάρι να μην αποδειχτεί ποτέ και εγκληματική…

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απροστάτευτοι και… αδικαιολόγητοι!

Θράσος, λαϊκισμός και υποκρισία για το παραλιακό μέτωπο Ασπροπύργου.

‘Όταν λησμονεί κανείς τα λάθη του, γίνεται θρασύς’ δίδαξε ο προσωκρατικός φιλόσοφος Δημόκριτος, πριν από περίπου 2.500 χρόνια, ενώ ο Σοφοκλής είπε: “Διδάσκου και μη θρασύνεσθαι”.

Αυτές τις ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο Ασπροπύργου ζήσαμε το θράσος σε όλες του τις εκδοχές αλλά και …φιλοσοφικές ερμηνείες!

Με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.), να αποχαρακτηρίσει και να παραχωρήσει στους Δήμους το παραλιακό μέτωπο και στην περίπτωση μας, την παραλία Ασπροπύργου στον Δήμο μας, είδαμε τον δήμαρχο σε δηλώσεις του, να εξοργίζεται με τις παρατηρήσεις μου και την κριτική μου περί απραξίας και αδράνειας του!

Όσο κι αν η συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) αποτελεί αναμφίβολα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, έρχεται με τόση μεγάλη καθυστέρηση -απόρροια της αδράνειας της διοίκησης του Δήμου- που ήδη έχει προλάβει να καταδικάσει μία ολόκληρη περιοχή (αν και δεν είναι η μόνη) και όλα πλέον χρειάζονται ‘χτίσιμο’ από την αρχή.

Το χειρότερο δε είναι ότι και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια που ήρθε αυτή η θετική εξέλιξη, ο Δήμος είναι εντελώς απροετοίμαστος…

Η Ελευσίνα διεκδίκησε με μεθοδικότητα, πλάνο και αποφασιστικότητα να είναι η νέα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και της αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια που τα κατάφερε!

Ο Ασπρόπυργος, δυστυχώς βλέπει τα τρένα να φεύγουν…

Δεν διεκδίκησε ούτε καν την ένταξη του παραλιακού μετώπου το οποίο είναι κοινό με αυτό της Ελευσίνας, στον φάκελο αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνει τώρα αν δεν είναι ήδη πολύ αργά! Αλήθεια, όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι Ασπροπύργου πως κατάφερναν και έκαναν τις παρεμβάσεις τους στην περιοχή;

Με βάση ποιου σχεδίου και με ποιες ώριμες μελέτες αλήθεια, θα προχωρήσει άμεσα η αξιοποίηση και αναβάθμιση του εγκαταλελειμμένου παραλιακού μετώπου;

Οι Ασπροπύργιοι, το παραλιακό μέτωπο αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής που δίνουν σκληρό αγώνα όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσουν σε αξιοπρεπή επίπεδο τις επιχειρήσεις τους, δεν έχουν άλλη υπομονή…

Έχουν βιώσει την εγκατάλειψη και τον μαρασμό και ξέρουν ότι το θράσος, ο λαϊκισμός και η υποκρισία περισσεύουν…

Στη διάθεση σας το σχετικό βίντεο, όπως και φωτογραφικό υλικό από τη συνοικία της παραλίας Ασπροπύργου (η οποία ασφαλώς και ΔΕΝ ανήκει στη δικαιοδοσία του ΟΛΕ) , από το δημοτικό συμβούλιο… και τα συμπεράσματα δικά σας!

Δείτε το Video ->

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θράσος, λαϊκισμός και υποκρισία για το παραλιακό μέτωπο Ασπροπύργου.