Category: Πολιτισμός - Εκδηλώσεις

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Η γενοκτονία των Ποντίων (1916 – 1923 ) με 353.000 νεκρούς, από μία περιοχή όπου ο Ελληνισμός είχε συνεχή και λαμπρή παρουσία περίπου 2.800 ετών, είναι μια από τις μεγαλύτερες του προηγούμενου αιώνα. Πρόκειται για εγκληματική πολιτική λεηλασίας και καταστροφής από την κυβέρνηση των Νεότουρκων που χρησιμοποίησε τον ξεριζωμό, τις σφαγές, τις εκτοπίσεις, τα βασανιστήρια, την πείνα και τα στρατόπεδα θανάτου για να εκδιώξει τον ελληνικό χριστιανικό πληθυσμό.

Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες, μία εξ’ αυτών ήταν και η περιοχή του Ασπρόπυργου, αποτέλεσε και την απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό. Οι Πόντιοι ερχόμενοι στη χώρα μας προσέφεραν πάρα πολλά, τόσο στην οικονομική ζωή ( κυρίως στην αγροτική οικονομία), αλλά και στην πνευματική ζωή μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμά τους.

Είναι γνωστό ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994, την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί δικαίωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό και συνδέει το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.

Η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, η έννοια του Έθνους και η ιστορική μνήμη, αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Χωρίς γνώση της ιστορίας δεν υπάρχει εθνική συνείδηση και φρόνημα. Η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων μας βοηθάει να διατηρήσουμε όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα τονώνει την εθνική μας συνείδηση.

Στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης υπάρχουν κάποια ιδανικά που παραμένουν ζωντανά, όπως η εθνική υπερηφάνεια και η αίσθηση του εθνικού συμφέροντος. Έχοντας λοιπόν ως οδηγό την ιστορική συνείδηση, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας.

Κλείνοντας να ευχηθούμε να κυριαρχεί πάντα η ειρήνη και να μην ξαναζήσει κανένας λαός, αυτά που βίωσε ο ελληνισμός του Πόντου, τον οποίο τιμούμε διαρκώς και αγωνιζόμαστε για τη δικαίωσή του.

 

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Η Γυναίκα – Μάνα στον Ασπρόπυργο δυστυχώς δεν χαίρεται τη μητρότητα…

Σε έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό, στην Πλατεία Ηρώων δίπλα στο άγαλμα της Μητέρας, την Κυριακή 20 Μαΐου το βράδυ, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης ‘Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ”, ειδική εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.

Δείτε το Teaser της εκδήλωσης:

 
Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου που αψήφισε τις ‘απειλές’ του καιρού, κατέδειξε δύο βασικά ζητήματα. Αφενός τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη και την απεριόριστη εκτίμηση στον σπουδαίο πολύπλευρο και δημιουργικό ρόλο της Μητέρας στην οικογένεια αλλά και σ’ ολόκληρη την κοινωνία και αφετέρου τον προβληματισμό απέναντι στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή Γυναίκα – μάνα.
 
Η μητέρα που χαρίζει τη ζωή και κάνει μεγάλες θυσίες, που έχει συνδεθεί με κάθε έκφανση της ανήλικης ζωής και αποτελεί αστείρευτη πηγή βοήθειας, συμπαράστασης και προσφοράς στην ενήλικη, δεν τυγχάνει σήμερα, της ανάλογης στήριξης και προσοχής ούτε από την Πολιτεία αλλά ούτε και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Τι να πρωτοπεί κανείς γι αυτά τα θέματα: Ότι στην πόλη μας δεν υπάρχουν σωστά πεζοδρόμια για να μπορούν οι μαμάδες να κυκλοφορήσουν τα καροτσάκια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που διατρέχουν; Ότι οι Παιδικές Χαρές στην πλειοψηφία τους είναι σε άσχημη κατάσταση και τα παιδάκια κινδυνεύουν; Ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι το Λύκειο της πόλης μας; Ότι έχει εκλείψει προ πολλού το αίσθημα ασφάλειας για την Γυναίκα – Μητέρα, αλλά και τον κάθε κάτοικο αυτού του τόπου;
 
Σε όλα αυτά τα ζητήματα, είναι προφανές, ότι χρειάζονται πειστικές απαντήσεις και λύσεις. Τα ευχολόγια που ακούμε εδώ και αρκετά χρόνια από τη διοίκηση του Δήμου αλλά και από την Πολιτεία, μόνο θυμηδία προκαλούν.
 
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ” κ. Γιάννης Ηλίας, όπως και οι ομιλήτριες της εκδήλωσης με τον εξαιρετικό τους λόγο, δεν ανέπτυξαν μόνο την, ούτως ή άλλως μοναδική προσφορά της Μητέρας, αλλά ανέδειξαν με σαφήνεια και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της η Γυναίκα – Μητέρα του Ασπροπύργου, στην άσκηση του σπουδαίου και προνομιακού της ρόλου. 
 
Η διαρκής βελτίωση της καθημερινότητας για την Γυναίκα – Μητέρα, δεν μπορεί παρά να αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα για όλους μας.
Κάθε έκπτωση σ’ αυτό, είναι έκπτωση στον Πολιτισμό, στην οικογένεια, στην κοινωνία!

Δείτε όλη την εκδήλωση:

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Γυναίκα – Μάνα στον Ασπρόπυργο δυστυχώς δεν χαίρεται τη μητρότητα…

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι είναι πάντα εδώ…

Η πασίγνωστη όσο και διαχρονική παράσταση “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, ανέβηκε στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ “Θριάσια 2017”. Συγκλονιστική, δίχως άλλο, η σκηνοθεσία και η παρουσίαση του Αιμίλιου Χειλάκη αλλά και όλων των συντελεστών της παράστασης.

Εκπληκτικά τα διδάγματα, με έντονο το πολιτικό περιεχόμενο. Μοιραίοι και οι συνειρμοί όπως και οι συγκρίσεις με το σήμερα.

Διαχρονικά οι κατέχοντες την εξουσία άγονταν και φέρονταν από τις φιλοδοξίες τους αλλά και από τις ‘αβασάνιστες’ βουλές και προτροπές του όχλου. Αρκούσε η εφεύρεση ενός ‘πατριωτικού’ άλλοθι για να επιβληθούν θυσίες…ακόμη και οι πιο αυστηρές.

Η κόρη του βασιλιά Αγαμέμνονα, που θα δεχτεί να θυσιαστεί για να φυσήξει ούριος άνεμος και να φύγουν από το λιμάνι της Αυλίδας τα καράβια των Ελλήνων, το λέει καθαρά:«Για τα λάφυρα της Τροίας με σκοτώνετε, όχι για την Ελλάδα».

Το χειρότερο των μηνυμάτων; Ο άνθρωπος συνήθιζε σε άνομες πράξεις και τις θεωρούσε φυσιολογικές και θεμιτές μπροστά στην επίτευξη μάταιων φιλοδοξιών.

Υπάρχει όμως και μία σοφή προτροπή για όλους μας: Μία ζωή έχουμε, τουλάχιστον ας τη ζήσουμε με αξιοπρέπεια!

Όσο για τους κατέχοντες εξουσία, πάντα θα βρίσκουν έναν λόγο να δικαιολογούν άνομες πράξεις τους και πάντα θα ζητούν θυσίες και ‘θύματα’…

Αλήθεια, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε ο απερίσκεπτος όχλος;

*Κάθε ομοιότητα των μηνυμάτων της παράστασης με σημερινές καταστάσεις είναι εντελώς… συμπτωματική! Το είπε και ο…Ευριπίδης!

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι είναι πάντα εδώ…

“Πληγωμένος”…και τρένα που φεύγουν…

Ο Πολιτισμός μαζί με τον τουρισμό αποτελούν αυτό που ονομάζουμε  ‘βαριά’ βιομηχανία της χώρας. Προσωπικά εκτιμώ ότι είναι κι ένα ασφαλές μονοπάτι εξόδου από τη σημερινή κρίση. Μία κρίση που όπως όλοι παραδέχονται ότι δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κοινωνική, πνευματική, είναι κρίση ηθικών αξιών.

Κατ’ επέκταση είναι κρίση Πολιτισμού όχι υπό την έννοια της πιστής τήρησης και αναβίωσης εθίμων και παραδόσεων του παρελθόντος, αλλά του Πολιτισμού ως πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και επεξεργασίας του πάνω σε σύγχρονους όρους. Ως μέσου δηλαδή μετάβασης και αναγέννησης, μέσα από υπερχρονικές αξίες, σε μία νέα εποχή.

Στον Δήμο μας, έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έρχονται από μακριά. Ακολουθούν συνήθως αυστηρά κριτήρια και εργαλεία του παρελθόντος.

Τα ‘Θριάσια’ για παράδειγμα τα οποία διοργανώνονται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, αν και έχουν όλες τις προδιαγραφές να προσθέσουν πολιτιστική αξία στην πόλη, συνήθως περιορίζονται σε ‘χαμηλές πτήσεις’ και στην κάλυψη οριζόντιων αναγκών. Εξαίρεση ίσως αποτέλεσε, η θεατρική παράσταση “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, την οποία πραγματικά απολαύσαμε.

Υπάρχουν τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής, των Ποντίων όπως και το Ηπειρώτικο αντάμωμα. Είναι εκδηλώσεις που αναμφίβολα συμβάλουν στην κοινωνική συνάθροιση. Πιο πολύ παραπέμπουν σε ‘διονυσιακές’ εκδηλώσεις του παρελθόντος, όπου κυριαρχούσε το φαγοπότι και το γλέντι, παρά σε δημιουργικές εκφάνσεις Πολιτισμού.

Δεν μέμφομαι τα πανηγύρια, κάθε άλλο, αλλά εκτιμώ ότι η εποχή επιζητά κάτι περισσότερο. Σ’ αυτό το ‘κάτι παραπάνω’ όλοι θα περιμέναμε από το Δήμο να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το γεγονός ότι η γείτονα πόλη Ελευσίνα, επιλέχτηκε να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 από μόνο του, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε ως πρόκληση και ευκαιρία που θα μας κάνει να κινητοποιηθούμε περισσότερο…

Ακόμη και συμπράξεις με τον όμορο Δήμο θα έπρεπε να επιδιώξουμε για ν’ αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τις δημιουργίες των αξιόλογων καλλιτεχνών του τόπου μας.

Φαίνεται όμως ότι ο Δήμος δεν διαθέτει αυτή τη διάθεση. Ίσως έχει άλλες προτεραιότητες… Ακόμη και η αναβίωση του πανηγυριού της Αγίας Μαρίνας τα τελευταία χρόνια, όλοι γνωρίζουμε, ότι έγινε από τοπικές επιχειρήσεις (σ.σ. ταβέρνες με ζωντανή μουσική).

Ο Δήμος περιορίζεται στο πολύ τυπικό εκκλησιαστικό πλαίσιο που είναι η περιφορά της εικόνας. Χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιμετωπίζεται ο Πολιτισμός αποτελεί το λαογραφικό μουσείο. Φτιάχτηκε με επιχορήγηση από την τσιμεντοβιομηχανία ‘ΤΙΤΑΝ’ και μέχρι εκεί. Η λειτουργία του παραμένει υποτονική και φυσικά πολύ κατώτερη των προσδοκιών…

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα πόλεων στον ελλαδικό χώρο, αλλά και αναρίθμητα στο εξωτερικό που δεν άφησαν τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες.  Αξιοποίησαν την ιστορία, τις παραδόσεις τους και το ανθρώπινο δυναμικό και άλλαξαν άρδην την εικόνα τους. Εμείς σε μία εποχή μάλιστα που παρατηρείται έκρηξη πολυπολιτισμικότητας στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στον τόπο μας, πόσο έχουμε αξιοποιήσει τις βιωματικές εμπειρίες και παραστάσεις των συμπολιτών μας, είτε είναι Έλληνες φοιτητές που διαμένουν στο εξωτερικό, είτε είναι Έλληνες προερχόμενοι από τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης; Ζητήσαμε ποτέ τη γνώμη τους, τις ιδέες τους, την εμπειρία τους σε δρώμενα που παράγουν Πολιτισμό και εξωστρέφεια;Έχουμε αξιοποιήσει αλήθεια, ακόμη κι αυτά τα πενιχρά εργαλεία που παρέχει η Πολιτεία;

Η απάντηση είναι εύκολη και δυστυχώς αποκαρδιωτική…. Και όπου έχουν γίνει κάποια βήματα αυτά είναι αποσπασματικά και ελλιπέστατα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η πόλη που δεν ‘ακούει’ τον εαυτό της, δηλαδή τους δημότες της, ΔΕΝ είναι ‘έξυπνη’ πόλη. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να συνυπάρχουν η πολιτική βούληση, η διάθεση και η αντίληψη εξωστρέφειας, η διοίκηση να έχει γνώση του αντικειμένου και να την διακρίνει κουλτούρα Πολιτισμού, και βέβαια να έχει εκπονηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός ενιαίος για ολόκληρη την πόλη  και, εν προκειμένω, για την πόλη μας τον Ασπρόπυργο.

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Πληγωμένος”…και τρένα που φεύγουν…

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Γιορτή της παντοτινής και αγνής αγάπης, της αφοσίωσης και της στοργής, της θυσίας.
Γιορτή για όλες τις ΜΗΤΕΡΕΣ του κόσμου.
Ο “ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ αλλαΖΟΥΜΕ”, σας προσκαλεί συνοδοιπόρους στο ταξιδιωτικό αφιέρωμα για την «ΜΗΤΕΡΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ», την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 και ώρα 7.30 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ “Δημ. Καλλιέρης”.

Μαζί σας θα αναπολήσουμε και θα γνωρίσουμε το παρελθόν, θα προβληματιστούμε για το παρόν και θα ονειρευτούμε το μέλλον για μια ΜΗΤΕΡΑ, αντάξια της πόλης μας.

“Δίχως την ευχή σου είμαι πολύ αδύναμος για να σταθώ,
Μεγάλωσα πολύ…
Δώσε μου πίσω τους χάρτες των αστεριών που είχα παιδί,
Για να βρω με τα χελιδόνια το δρόμο πίσω στην άδεια σου αγκαλιά”

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

στηρίΖΟΥΜΕ τους συμπολίτες μας

στηρίΖΟΥΜΕ τους συμπολίτες μας και σε αυτές τις εορταστικές ημέρες!
Σας περιμένουμε την Κυριακή 10-12 στην Πλατεία Ρολογιού!

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο στηρίΖΟΥΜΕ τους συμπολίτες μας