Category: Latest News

Περί κυνικής ομολογίας αποτυχίας και ανικανότητας

Φτάνει πια… η παραβατικότητα στον Ασπρόπυργο δυστυχώς έχει αναβαθμιστεί σε εγκληματικότητα!

Το ότι η διοίκηση του Δήμου έχει χάσει προ πολλού τον έλεγχο της κατάστασης και πνέει τα λοίσθια το γνωρίζουμε όλοι οι …παροικούντες την Ιερουσαλήμ!. Μόνο ο απερχόμενος Δήμαρχος δείχνει να μην το έχει καταλάβει ακόμη…

Δεν πρόλαβε καλά – καλά να στεγνώσει το μελάνι από τα  πρακτικά του τελευταίου τακτικού συμβουλίου (Τετάρτη 10 Οκτωβρίου) όπου μέλη της διοίκησης ομολόγησαν με τον πλέον απροκάλυπτο όσο και κυνικό τρόπο, την ανικανότητά τους στο θέμα της προστασίας των αθλητικών χώρων του Δήμου μας.

“Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα γήπεδα και τις αθλητικές υποδομές. Τη μία ημέρα τα φτιάχνουμε και το ίδιο βράδυ γίνεται λεηλασία…”.

Την εξοργιστική αυτή ομολογία ανικανότητας της διοίκησης, να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, ακολούθησε  το περιστατικό βίας με τους υπαλλήλους του Δήμου, για να μας τονίσει ότι η παραβατικότητα στον Ασπρόπυργο δυστυχώς έχει αναβαθμιστεί σε εγκληματικότητα.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μίας θλιβερής κατάστασης. Της αδιάκοπης καύσης καλωδίων, της κλοπής δημοσίων αγαθών (νερό, ρεύμα), της διακίνησης ναρκωτικών, των παράνομων διαλυτηρίων, της παραβίασης στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, των κλοπών με απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής και τόσων άλλων έκνομων ενεργειών.

Και ενώ θα περιμέναμε -έστω και καθυστερημένα- από τη διοίκηση του Δήμου να αναλάβει δραστικές όσο και πολυδιάστατες πρωτοβουλίες, με λύπη διαπιστώσαμε στις 16/10/2018, ότι ούτε μία δυναμική κινητοποίηση δεν έχει την ικανότητα να οργανώσει…

Και δεν την έχει γιατί οι πολίτες δεν την εμπιστεύονται πλέον και θεωρούν αυτές τις κινητοποιήσεις προσχηματικές και εν πολλοίς υποκριτικές, που αποβλέπουν στην εκμαίευση της ψήφου στις εκλογές του Μαΐου. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το ολιγόλεπτο συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού, βρεθήκαμε απελπιστικά λίγοι…

Εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι ως συνδυασμός «Ασπρόπυργος αλλαΖΟΥΜΕ» έχουμε καταθέσει τις προτάσεις του από τις 11/03/2015 (https://allazoyme.wordpress.com/2015/03/11/hmerida/#more-283) και αν και τις έχουμε επαναλάβει κατ’ επανάληψη υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, εντούτοις ποτέ δεν βρήκαμε αφτιά ανοικτά. Oι προτάσεις μας συγκεκριμένα όπως παρουσιάστηκαν στις 11/03/2015:

 • Δημοσιοποίηση και ανάδειξη του προβλήματος προς όλες τις κατευθύνσεις
 • Συνεργασία με εταιρίες φύλαξης (σεκιούριτι) οι οποίες θα φυλάσσουν όλες τις περιοχές και τις γειτονιές του Ασπροπύργου, σε άμεση συνεργασία με την Αστυνομία και το Δήμο
 • Ενίσχυση της αστυνόμευσης, αύξηση της δύναμης και επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος για αποδοτικότερη επιτήρηση
 • Εφαρμογή του νόμου και των δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί
 • Στήριξη των δικαστικών αγώνων των συνδημοτών μας
 • Επίσπευση της διαδικασίας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που έχει τελματώσει εδώ και πολλά χρόνια
 • Καθαρισμό και φωτισμό όλων των δημοτικών και δημόσιων χώρων
 • Απομάκρυνση παράνομων δραστηριοτήτων (διαλυτήρια, σκραπ κλπ) και αυστηροποίηση των ελέγχων
 • 24ωρη τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για άμεση παρέμβαση, σε συνεργασία με την Αστυνομία
 • Ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων του Ασπροπύργου γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο όσους το αντιμετωπίζουν τώρα. Το πρόβλημα γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.
 • Συνεργασία με τους όμορους Δήμους που αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα

Παρότι το πρόβλημα είναι και σοβαρό και δυσεπίλυτο εμείς θεωρούμε ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικό τρόπο, όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες πόλεις στον κόσμο.  Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται βούληση και κυρίως μία διοίκηση που θα λειτουργεί στη βάση ενός ολοκληρωμένου και συντεταγμένου σχεδίου με στόχο την πολυεπίπεδη ανάπτυξη, την μετεξέλιξη και εν γένει την αναβάθμιση του τόπου μας.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι. Ήρθε η ώρα να δράσουμε. Να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με το παλιό, το εμπειρικό και ξεπερασμένο.

Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα. Εκτός από την ιστορία και τις παραδόσεις μας.

Ο κόσμος αλλάζει! Εμείς;

Μυλωνάς Κωνσταντίνος – Δημοτικός Σύμβουλος συνδυασμού «Ασπρόπυργος ΑλλαΖΟΥΜΕ».

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί κυνικής ομολογίας αποτυχίας και ανικανότητας

Εγκληματική είναι (και) η αδιαφορία για την εγκληματικότητα…

“Γιατί τέτοια αδιαφορία;”

Το τραγικό γεγονός του θανάτου του μικρού Μάριου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, πέρα από τη θλίψη και την οδύνη, (ξανα)φέρνει στην επιφάνεια το έντονο πρόβλημα εγκληματικότητας που ταλανίζει επί σειρά ετών την περιοχή μας.

Τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό και τραγικό παράλληλα τρόπο, την έλλειψη ουσιαστικής αστυνόμευσης και πρόληψης της εγκληματικότητας ή και της παραβατικότητας που είναι καθημερινό φαινόμενο. Είναι η απόδειξη ότι οι διάφορες σπείρες μπορούν και δρουν ανεξέλεγκτα, αφού γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να τους εμποδίσει, με τον πολίτη να νιώθει εντελώς απροστάτευτος και εκτεθειμένος.

Και όμως το θέμα της αστυνόμευσης μπορεί να λυθεί αρκεί να υπάρχει η ανάλογη βούληση.

Αφενός από τα κατά Νόμο αρμόδια όργανα του κράτους και τα στελέχη τους και αφετέρου από αφετέρου από τον Δήμο.

Η αδράνεια δυστυχώς είναι γενική και δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται απλώς για ανικανότητα… Ίσως μία ειδική έρευνα να απαντούσε στο ερώτημα “Γιατί τέτοια αδιαφορία;” και να απέδιδε και συγκεκριμένες ευθύνες.

Προτάσεις

Με τις σκέψεις αυτές, επανέρχομαι στο καυτό θέμα της ελλιπέστατης και ανεπαρκέστατης αστυνόμευσης στην περιοχή μας, κάτι που αποτελεί γενική παραδοχή και επιβεβαιώνεται από καθημερινά περιστατικά. Άλλωστε το βιβλίο συμβάντων της Αστυνομίας είναι γεμάτο και αδιάψευστος μάρτυρας.
Ταυτόχρονα θέλω να καταθέσω αγωνιώδη παράκληση προς την Πολιτεία και τον Δήμο.

Προς την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής αλλά και στη λειτουργία νέων όπου αυτό κριθεί επιχειρησιακά απαραίτητο και προς τον Δήμο να αυξήσει τον φωτισμό ακόμη και στην πιο απόκρυφη γωνιά της πόλης, να προχωρήσει σε συνεργασία με την αστυνομία, σε ηλεκτρονικούς ελέγχους των επίφοβων για εκδήλωση παραβατικότητας ή εγκληματικότητας σημείων, να προσλάβει εταιρία φύλαξης που θα περιπολεί καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου και γενικά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για να εμπεδωθεί επιτέλους το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους.

Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα πρέπει να συμβεί για να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση στην περιοχή μας είναι δραματική. Ας επιδειχθεί επιτέλους η ελάχιστη ευαισθησία και ευθιξία της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα.
Δεν πάει άλλο…

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εγκληματική είναι (και) η αδιαφορία για την εγκληματικότητα…

Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι εδώ και μας καλεί να δράσουμε…

Τα έχουν ονομάσει ‘σύγχρονη μάστιγα’ κυρίως των νέων. Τον μεγαλύτερο μαζί με το AIDS εφιάλτη των γονιών σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος φυσικά για τα ναρκωτικά και τις λοιπές εξαρτησιογόνες ουσίες. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που παίρνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Ο Ασπρόπυργος υποφέρει πολύπλευρα από αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα. Όχι μόνο λόγω της εξάρτησης πολλών νέων ανθρώπων, αλλά και γιατί συχνά -πυκνά η αστυνομία ανακαλύπτει κάποιο ‘εργαστήριο’ επεξεργασίας ή κάποια αποθήκη με ναρκωτικές ουσίες στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι η πόλη μας χρησιμοποιείται και ως κέντρο επεξεργασίας και διακίνησης. Η υπόθεση με την σύλληψη του 27χρονου Αλβανού με το ψευδώνυμο “Μαραντόνα” και της ‘παρέας’ του, στον οικισμό Νέα Ζωή, οι οποίοι φέρονταν να διακινούσαν ναρκωτικά σε διάφορες πόλεις της χώρας, είναι ακόμη έντονα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Το αν ή ποιοι ενθαρρύνουν συμπεριφορές και καθεστώτα «Ζωνιανών» στην περιοχή μας, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να  το εξετάσει και να το αντιμετωπίσει η Πολιτεία. Το ζήτημα όμως είναι τι κάνουμε εμείς, ως Δήμος και ως πολίτες για να περιορίσουμε αυτή τη μάστιγα  και να σώσουμε τα παιδιά μας;  Θα ήταν ευχής έργο να καταφέρουμε να την εξαλείψουμε.

Η πρόληψη, η ενημέρωση κυρίως μέσω της εκπαίδευσης αλλά και των ΜΜΕ, οι πολιτικές απεξάρτησης και επανένταξης, η προσπάθεια στροφής της νεολαίας μας στο μαζικό λαϊκό Αθλητισμό, η ανάπτυξη του σχολικού Αθλητισμού είναι μέτρα που τόσο η Πολιτεία όσο και ο Δήμος, οφείλουν να προωθούν αδιάκοπα και ανεξαρτήτως κόστους.

Η Πολιτεία μέσω των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης οφείλει να είναι συνεχώς στραμμένη στο κυνήγι και την παραδειγματική τιμωρία των καλλιεργητών και των εμπόρων ναρκωτικών και όχι των χρηστών, οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια και προγράμματα απεξάρτησης. Στην κατεύθυνση αυτή οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς, ανοχής, διαπλοκής και συγκάλυψης, είναι αυστηρώς απαγορευτικά.

Ο Δήμος από την άλλη οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με κέντρα απεξάρτησης, όπως είναι ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ κ.ά, και ταυτόχρονα να οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες και αθλητικές δραστηριότητες και να προωθεί δράσεις αποτροπής των νέων από τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Τι γίνεται σήμερα απ’ όλα αυτά; Ελάχιστα για να μην πούμε απολύτως τίποτε και θεωρηθούμε μηδενιστές. Τα ναρκωτικά δυστυχώς είναι εδώ και οι χρήστες αντιμετωπίζονται ως θέματα ταμπού από την τοπική κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό όμως τα προβλήματα δεν κρύβονται αντίθετα συνεχώς αμβλύνονται. Επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό και αφορά την πόλη που ζούμε, δραστηριοποιούμαστε και ονειρευόμαστε, για εμάς και τα παιδιά μας, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να γίνουμε πιο αποφασιστικοί όλοι μας. Δήμος και κοινωνία χρειάζεται να λάβουμε άμεσα αποφάσεις και κυρίως να προχωρήσουμε σε δράσεις. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε άλλο. Κάθε αναβολή ή καθυστέρηση ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δυσάρεστη.

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι εδώ και μας καλεί να δράσουμε…

Ασπρόπυργος η πόλη της καρδιάς μας

Ο Ασπρόπυργος, πόλη της άλλοτε επαρχίας Μεγαρίδας, είναι κτισμένος δίπλα στον δήμο Θρίας της Οινηίδας της Αρχαίας Αθήνας. Απέχει περίπου 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Ελευσίνα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της είναι λίγο πάνω από τους 30.000 κατοίκους. Έχει έκταση 101,9 τ.χλμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας δίνει η ελληνική wikipedia: «η πρωιμότερη παρουσία κατοίκησης στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου ανάγεται στα νεολιθικά χρόνια και εντοπίζεται στην θέση Στεφάνι. Στα νοτιοανατολικά της πόλης η οικιστική ανάπτυξη ξεκίνησε σε περιορισμένη κλίμακα κατά την γεωμετρική και την πρώιμη αρχαϊκή εποχή (9ος-7ος αιώνας π.Χ.). Μετά πολιτειακή μεταρρύθμιση του Κλεισθένη στα τέλη του 6ου αιώνα η περιοχή αποτέλεσε την παραλιακή τριττύ* της Οινηίδας φυλής. Απο τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, η κατοίκηση στην περιοχή υπήρξε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη».

Ο Ασπρόπυργος είναι μία πόλη κάπως παρεξηγημένη. Μπορεί να κρύβει ατέλειες αλλά είναι μία όμορφη πόλη. Τραγουδάει εξίσου καλά, αρβανίτικα, ηπειρώτικα, ποντιακά και κρητικά !. Είναι ανοιχτή στο διαφορετικό. «Χωράει» και ενσωματώνει χωρίς να συνθλίβει… Αν χρειάζεται κάτι αυτό είναι έργα υποδομής με σχεδιασμό και προσανατολισμό. Και βέβαια περισσότερο «φως». ‘Φως’ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε δράσεις ανθρωπιάς., στην καταπολέμηση της ανεργίας. Φως και στα ‘σκοτεινά’ σημεία της πόλης που δημιουργούν ανασφάλεια στον πολίτη. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας που είναι και το μείζων ζήτημα της περιοχής. Αυτά με την προσπάθεια και το σωστό προγραμματισμό μπορούν να αντιμετωπιστούν. Δεν της λείπει η ‘ψυχή’. Οι Ασπροπύργιοι άλλωστε ήταν πάντα αγωνιστές. Είναι αναγνωρισμένος ο σημαντικός ρόλος που έπαιξαν στην επανάσταση του ’21, όπως είναι γνωστό και το ότι ο Ασπρόπυργος, ήταν και από τις πρώτες πόλεις, όχι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε όλη τη χώρα, που πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση στη γερμανική κατοχή. Αυτή τη στιγμή η πόλη μας βρίσκεται στο μεταίχμιο ενός κόσμου που αλλάζει και δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία…

Εκείνο που χρειάζεται είναι να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήμα για να νιώσει άνετα… Η παραλιακή ζώνη του δήμου η οποία εκτείνεται ανάμεσα στον ναυπηγικό χώρο του Σκαραμαγκά και την παραλία της Ελευσίνας, μένει χρόνια αποκομμένη από την πόλη και το παρελθόν της. Αυτή είναι μία πληγή που χρειάζεται επούλωση. Οι προοπτικές ανάπτυξής της είναι τεράστιες. Συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά με την Αθήνα και μπορεί άνετα να γίνει σημείο αναφοράς και πόλος έλξης.

Ο στόχος και το όνειρο υπάρχουν. Το ταξίδι είναι μπροστά μας…!

* θεσμός και μονάδα διοικητικής υποδιαίρεση της φυλής κατά τον Κλεισθένη

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ασπρόπυργος η πόλη της καρδιάς μας

Μέχρι πότε θα ‘σερνόμαστε’ κάτω από τον πήχη;

Κάθε σύγχρονη πόλη, που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες, οφείλει να παρέχει δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου στους κατοίκους και να προάγει την προσωπική τους υγεία. Τον ρόλο αυτό μπορεί να τον παίξει θαυμάσια ο Αθλητισμός ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την προτίμηση της πλειονότητας των πολιτών, όλων των ηλικιών.

Είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο προάγει την ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία. Και όταν μιλάμε για Αθλητισμό δεν αναφερόμαστε μόνο στο σωματειακό, αλλά περισσότερο στο σχολικό και τον μαζικό, όπου και στον τομέα αυτό, τα όσα βλέπουμε να οργανώνονται στον Ασπρόπυργο είναι δυστυχώς ελάχιστα και αποσπασματικά.

Ξεκινώντας από τις υποδομές διαπιστώνουμε, είτε κακοτεχνίες, είτε, στην καλύτερη των περιπτώσεων αδράνεια στον τομέα της συντήρησης, με αποτέλεσμα όταν τα πράγματα φτάνουν στο μη περαιτέρω, να ‘τρέχουμε’ εκ των υστέρων να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, σπαταλώντας υπερ-πολλαπλάσια χρήματα για την αποκατάστασή τους.

Αυτά τα χρήματα φυσικά θα μπορούσαν να διατεθούν γι’ άλλες ανάγκες και προτεραιότητες. Βλέπουμε γήπεδα μη εύχρηστα και φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία επίσης δεν καλύπτουν τις ανάγκες άθλησης όλων των συμπολιτών μας και των τοπικών σωματείων.

Από αισθητική πλευρά και αρχιτεκτονική ας μην μιλήσουμε καλύτερα…

Οι φιλότιμες και αξιέπαινες ομολογουμένως περιπτώσεις ιδιωτών, τους οποίους θα χαρακτηρίζαμε “σύγχρονους ευεργέτες” που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν, απλώς μας ‘ξυπνούν’ από τη …θερινή ραστώνη. Ακόμη κι αυτές οι δυσλειτουργικές υποδομές όμως, αλλά και οι εγκαταστάσεις που ανακαινιστήκαν, παραμένουν είτε «κλειστές» είτε  αναξιοποίητες. Είναι αφύλακτες και στο έλεος των ‘βανδάλων’. Έτσι σπαταλώνται και πάλι χρήματα επειδή δεν υπάρχει καμία πρόνοια και φροντίδα για την προστασία τους. Ένας απέραντος φαύλος κύκλος!.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι και στον Αθλητισμό, απουσιάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την εξασφάλιση και λειτουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών των συμπολιτών μας και των απαιτήσεων μαζικής άθλησης, ο οποίος ταυτόχρονα θα ενισχύει κάθε ερασιτεχνική, σχολική και σωματειακή δραστηριότητα.

Συστηματικά και οργανωμένα προγράμματα άθλησης για παιδιά αλλά και για ΑμεΑ δυστυχώς δεν υπάρχουν…Ο δήμος μας επισκιάζεται από τις ομολογουμένως δραστήριες εθελοντικές ομάδες της πολης μας. Αντί να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο συμβιβάζεται και   ικανοποιείται σε εκείνο του κομπάρσου!

Απουσιάζει με λίγα λόγια η άλλη πρόταση…

Εκείνη που θα κάνει την πόλη βιώσιμη και ανθρώπινη και τη ‘ματιά’ του πολίτη και του επισκέπτη διαφορετική. Μέσα από το περπάτημα και την ποδηλατοδρόμηση ο πολίτης ‘ξαναγνωρίζει’ την πόλη. Ανακαλύπτει και πάλι την κάθε της γωνιά και ‘συνδέει’ τις γειτονιές της. Αυτό όμως μόνο μία υπεύθυνη και σκεπτόμενη διοίκηση μπορεί να το αντιληφθεί και να το σχεδιάσει.

Υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα άλλων πόλεων. Προηγούμενες διοικήσεις είχαν μεριμνήσει για την κατασκευή πεζόδρομων, οι οποίοι σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί…

Όποιος επιχειρήσει να περπατήσει στους πεζόδρομους διέλευσης θα απογοητευτεί πλήρως, ενώ μπορεί και να κινδυνεύσει να τυφλωθεί από τα κλαδιά των δέντρων διότι ποτέ δεν υπήρξε η δέουσα φροντίδα.

Σε όλη την πόλη δεν υπάρχει ένα αξιοπρεπές πάρκο. Ένα σημείο αναφοράς. Υπάρχει κόσμος που επιζητά υποδομές για περπάτημα, για ποδήλατο, για άθληση γενικότερα και δεν βρίσκει. Τώρα πηγαίνει κάτι να γίνει με την ανακαίνιση (σ.σ. το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και ένα μέρος από τον Δήμο) με το πάρκο Γκόρυτσας. Το πάρκο στα νεόκτιστα έχει εγκαταλειφθεί πλήρως,  όπως και το κλειστό γυμναστήριο το οποίο ανακαινίστηκε και στη συνέχεια αφέθηκε στην τύχη του με αποτέλεσμα τη  λεηλάτησή του…

Η ανάληψη οργανώσεων τουρνουά ομαδικών αλλά και ατομικών αθλημάτων καθώς και η διοργάνωση πανελλαδικού εύρους αγωνιστικών εκδηλώσεων, που θα προσελκύσουν αθλητές από άλλες περιοχές, ακόμη κι από άλλες χώρες και θα δώσουν κίνητρο αλλά και μία υγιή διέξοδο στους νέους του Δήμου μας, αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, αν όχι …όνειρο απατηλό!

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι -δυστυχώς-  ο αθλητισμός και ειδικά ο μαζικός, είναι μία πολύ ‘πονεμένη’ ιστορία για τον Δήμο μας, που στερεί σε σημαντικό βαθμό απ’ όλους μας -και κυρίως τους νέους- το βασικότερο συστατικό της προσωπικής υγείας, την άθληση!.

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μέχρι πότε θα ‘σερνόμαστε’ κάτω από τον πήχη;

Απροστάτευτοι και… αδικαιολόγητοι!

Μηδαμινή προστασία έχουμε οι κάτοικοι του Ασπροπύργου και ιδιαίτερα η εγγύτερη συνοικία των Νεοκτιστων , σε περίπτωση ατυχήματος σε κάποιες από τις επιχειρήσεις της περιοχής νευραλγικής σημασίας όπως ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ .

Αυτό είναι κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε ο κ. Μελετίου σε ερώτηση που υπέβαλα ο ίδιος, προς την διοίκηση κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την έγκριση του β σταδίου του Γ.Π.Σ.

Όταν λοιπόν, ρώτησα εάν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία κόμβου διαφυγής των πολιτών σε περίπτωση ατυχήματος, η απάντηση ήταν ότι “αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβλέψουν οι …επιχειρήσεις” οι οποίες όμως, όπως παραδέχτηκε στη συνέχεια, δεν το έχουν πάρει και πολύ στα σοβαρά…

Ανάφερε μόνο τον οδικό άξονα από Βορρά προς Νότο και ότι όταν… εδεήσει να επισκεφτεί την πόλη ο κ. Σπίρτζης θα του θέσει το θέμα σύνδεσης της περιφερειακής Αιγάλεω με τον κόμβο Σχιστού.

Βέβαια επιχείρησε να ρίξει το μπαλάκι και στην Περιφέρεια Αττικής αλλά η ευθύνη κατασκευής κόμβου διαφυγής και προστασίας των πολιτών είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των Δήμων.

Με την υποσημείωση ότι δεν θέλουμε να κινδυνολογήσουμε αλλά να επιστήσουμε την προσοχή για ένα τόσο σοβαρό θέμα, θα πούμε ότι η αδιαφορία της διοίκησης είναι αδικαιολόγητη και μακάρι να μην αποδειχτεί ποτέ και εγκληματική…

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απροστάτευτοι και… αδικαιολόγητοι!

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι είναι πάντα εδώ…

Η πασίγνωστη όσο και διαχρονική παράσταση “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, ανέβηκε στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ “Θριάσια 2017”. Συγκλονιστική, δίχως άλλο, η σκηνοθεσία και η παρουσίαση του Αιμίλιου Χειλάκη αλλά και όλων των συντελεστών της παράστασης.

Εκπληκτικά τα διδάγματα, με έντονο το πολιτικό περιεχόμενο. Μοιραίοι και οι συνειρμοί όπως και οι συγκρίσεις με το σήμερα.

Διαχρονικά οι κατέχοντες την εξουσία άγονταν και φέρονταν από τις φιλοδοξίες τους αλλά και από τις ‘αβασάνιστες’ βουλές και προτροπές του όχλου. Αρκούσε η εφεύρεση ενός ‘πατριωτικού’ άλλοθι για να επιβληθούν θυσίες…ακόμη και οι πιο αυστηρές.

Η κόρη του βασιλιά Αγαμέμνονα, που θα δεχτεί να θυσιαστεί για να φυσήξει ούριος άνεμος και να φύγουν από το λιμάνι της Αυλίδας τα καράβια των Ελλήνων, το λέει καθαρά:«Για τα λάφυρα της Τροίας με σκοτώνετε, όχι για την Ελλάδα».

Το χειρότερο των μηνυμάτων; Ο άνθρωπος συνήθιζε σε άνομες πράξεις και τις θεωρούσε φυσιολογικές και θεμιτές μπροστά στην επίτευξη μάταιων φιλοδοξιών.

Υπάρχει όμως και μία σοφή προτροπή για όλους μας: Μία ζωή έχουμε, τουλάχιστον ας τη ζήσουμε με αξιοπρέπεια!

Όσο για τους κατέχοντες εξουσία, πάντα θα βρίσκουν έναν λόγο να δικαιολογούν άνομες πράξεις τους και πάντα θα ζητούν θυσίες και ‘θύματα’…

Αλήθεια, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε ο απερίσκεπτος όχλος;

*Κάθε ομοιότητα των μηνυμάτων της παράστασης με σημερινές καταστάσεις είναι εντελώς… συμπτωματική! Το είπε και ο…Ευριπίδης!

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι είναι πάντα εδώ…

Θράσος, λαϊκισμός και υποκρισία για το παραλιακό μέτωπο Ασπροπύργου.

‘Όταν λησμονεί κανείς τα λάθη του, γίνεται θρασύς’ δίδαξε ο προσωκρατικός φιλόσοφος Δημόκριτος, πριν από περίπου 2.500 χρόνια, ενώ ο Σοφοκλής είπε: “Διδάσκου και μη θρασύνεσθαι”.

Αυτές τις ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο Ασπροπύργου ζήσαμε το θράσος σε όλες του τις εκδοχές αλλά και …φιλοσοφικές ερμηνείες!

Με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.), να αποχαρακτηρίσει και να παραχωρήσει στους Δήμους το παραλιακό μέτωπο και στην περίπτωση μας, την παραλία Ασπροπύργου στον Δήμο μας, είδαμε τον δήμαρχο σε δηλώσεις του, να εξοργίζεται με τις παρατηρήσεις μου και την κριτική μου περί απραξίας και αδράνειας του!

Όσο κι αν η συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) αποτελεί αναμφίβολα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, έρχεται με τόση μεγάλη καθυστέρηση -απόρροια της αδράνειας της διοίκησης του Δήμου- που ήδη έχει προλάβει να καταδικάσει μία ολόκληρη περιοχή (αν και δεν είναι η μόνη) και όλα πλέον χρειάζονται ‘χτίσιμο’ από την αρχή.

Το χειρότερο δε είναι ότι και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια που ήρθε αυτή η θετική εξέλιξη, ο Δήμος είναι εντελώς απροετοίμαστος…

Η Ελευσίνα διεκδίκησε με μεθοδικότητα, πλάνο και αποφασιστικότητα να είναι η νέα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και της αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια που τα κατάφερε!

Ο Ασπρόπυργος, δυστυχώς βλέπει τα τρένα να φεύγουν…

Δεν διεκδίκησε ούτε καν την ένταξη του παραλιακού μετώπου το οποίο είναι κοινό με αυτό της Ελευσίνας, στον φάκελο αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνει τώρα αν δεν είναι ήδη πολύ αργά! Αλήθεια, όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι Ασπροπύργου πως κατάφερναν και έκαναν τις παρεμβάσεις τους στην περιοχή;

Με βάση ποιου σχεδίου και με ποιες ώριμες μελέτες αλήθεια, θα προχωρήσει άμεσα η αξιοποίηση και αναβάθμιση του εγκαταλελειμμένου παραλιακού μετώπου;

Οι Ασπροπύργιοι, το παραλιακό μέτωπο αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής που δίνουν σκληρό αγώνα όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσουν σε αξιοπρεπή επίπεδο τις επιχειρήσεις τους, δεν έχουν άλλη υπομονή…

Έχουν βιώσει την εγκατάλειψη και τον μαρασμό και ξέρουν ότι το θράσος, ο λαϊκισμός και η υποκρισία περισσεύουν…

Στη διάθεση σας το σχετικό βίντεο, όπως και φωτογραφικό υλικό από τη συνοικία της παραλίας Ασπροπύργου (η οποία ασφαλώς και ΔΕΝ ανήκει στη δικαιοδοσία του ΟΛΕ) , από το δημοτικό συμβούλιο… και τα συμπεράσματα δικά σας!

Δείτε το Video ->

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θράσος, λαϊκισμός και υποκρισία για το παραλιακό μέτωπο Ασπροπύργου.

“Πληγωμένος”…και τρένα που φεύγουν…

Ο Πολιτισμός μαζί με τον τουρισμό αποτελούν αυτό που ονομάζουμε  ‘βαριά’ βιομηχανία της χώρας. Προσωπικά εκτιμώ ότι είναι κι ένα ασφαλές μονοπάτι εξόδου από τη σημερινή κρίση. Μία κρίση που όπως όλοι παραδέχονται ότι δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κοινωνική, πνευματική, είναι κρίση ηθικών αξιών.

Κατ’ επέκταση είναι κρίση Πολιτισμού όχι υπό την έννοια της πιστής τήρησης και αναβίωσης εθίμων και παραδόσεων του παρελθόντος, αλλά του Πολιτισμού ως πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και επεξεργασίας του πάνω σε σύγχρονους όρους. Ως μέσου δηλαδή μετάβασης και αναγέννησης, μέσα από υπερχρονικές αξίες, σε μία νέα εποχή.

Στον Δήμο μας, έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έρχονται από μακριά. Ακολουθούν συνήθως αυστηρά κριτήρια και εργαλεία του παρελθόντος.

Τα ‘Θριάσια’ για παράδειγμα τα οποία διοργανώνονται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, αν και έχουν όλες τις προδιαγραφές να προσθέσουν πολιτιστική αξία στην πόλη, συνήθως περιορίζονται σε ‘χαμηλές πτήσεις’ και στην κάλυψη οριζόντιων αναγκών. Εξαίρεση ίσως αποτέλεσε, η θεατρική παράσταση “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, την οποία πραγματικά απολαύσαμε.

Υπάρχουν τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής, των Ποντίων όπως και το Ηπειρώτικο αντάμωμα. Είναι εκδηλώσεις που αναμφίβολα συμβάλουν στην κοινωνική συνάθροιση. Πιο πολύ παραπέμπουν σε ‘διονυσιακές’ εκδηλώσεις του παρελθόντος, όπου κυριαρχούσε το φαγοπότι και το γλέντι, παρά σε δημιουργικές εκφάνσεις Πολιτισμού.

Δεν μέμφομαι τα πανηγύρια, κάθε άλλο, αλλά εκτιμώ ότι η εποχή επιζητά κάτι περισσότερο. Σ’ αυτό το ‘κάτι παραπάνω’ όλοι θα περιμέναμε από το Δήμο να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το γεγονός ότι η γείτονα πόλη Ελευσίνα, επιλέχτηκε να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 από μόνο του, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε ως πρόκληση και ευκαιρία που θα μας κάνει να κινητοποιηθούμε περισσότερο…

Ακόμη και συμπράξεις με τον όμορο Δήμο θα έπρεπε να επιδιώξουμε για ν’ αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τις δημιουργίες των αξιόλογων καλλιτεχνών του τόπου μας.

Φαίνεται όμως ότι ο Δήμος δεν διαθέτει αυτή τη διάθεση. Ίσως έχει άλλες προτεραιότητες… Ακόμη και η αναβίωση του πανηγυριού της Αγίας Μαρίνας τα τελευταία χρόνια, όλοι γνωρίζουμε, ότι έγινε από τοπικές επιχειρήσεις (σ.σ. ταβέρνες με ζωντανή μουσική).

Ο Δήμος περιορίζεται στο πολύ τυπικό εκκλησιαστικό πλαίσιο που είναι η περιφορά της εικόνας. Χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιμετωπίζεται ο Πολιτισμός αποτελεί το λαογραφικό μουσείο. Φτιάχτηκε με επιχορήγηση από την τσιμεντοβιομηχανία ‘ΤΙΤΑΝ’ και μέχρι εκεί. Η λειτουργία του παραμένει υποτονική και φυσικά πολύ κατώτερη των προσδοκιών…

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα πόλεων στον ελλαδικό χώρο, αλλά και αναρίθμητα στο εξωτερικό που δεν άφησαν τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες.  Αξιοποίησαν την ιστορία, τις παραδόσεις τους και το ανθρώπινο δυναμικό και άλλαξαν άρδην την εικόνα τους. Εμείς σε μία εποχή μάλιστα που παρατηρείται έκρηξη πολυπολιτισμικότητας στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στον τόπο μας, πόσο έχουμε αξιοποιήσει τις βιωματικές εμπειρίες και παραστάσεις των συμπολιτών μας, είτε είναι Έλληνες φοιτητές που διαμένουν στο εξωτερικό, είτε είναι Έλληνες προερχόμενοι από τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης; Ζητήσαμε ποτέ τη γνώμη τους, τις ιδέες τους, την εμπειρία τους σε δρώμενα που παράγουν Πολιτισμό και εξωστρέφεια;Έχουμε αξιοποιήσει αλήθεια, ακόμη κι αυτά τα πενιχρά εργαλεία που παρέχει η Πολιτεία;

Η απάντηση είναι εύκολη και δυστυχώς αποκαρδιωτική…. Και όπου έχουν γίνει κάποια βήματα αυτά είναι αποσπασματικά και ελλιπέστατα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η πόλη που δεν ‘ακούει’ τον εαυτό της, δηλαδή τους δημότες της, ΔΕΝ είναι ‘έξυπνη’ πόλη. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να συνυπάρχουν η πολιτική βούληση, η διάθεση και η αντίληψη εξωστρέφειας, η διοίκηση να έχει γνώση του αντικειμένου και να την διακρίνει κουλτούρα Πολιτισμού, και βέβαια να έχει εκπονηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός ενιαίος για ολόκληρη την πόλη  και, εν προκειμένω, για την πόλη μας τον Ασπρόπυργο.

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Πληγωμένος”…και τρένα που φεύγουν…

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Γιορτή της παντοτινής και αγνής αγάπης, της αφοσίωσης και της στοργής, της θυσίας.
Γιορτή για όλες τις ΜΗΤΕΡΕΣ του κόσμου.
Ο “ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ αλλαΖΟΥΜΕ”, σας προσκαλεί συνοδοιπόρους στο ταξιδιωτικό αφιέρωμα για την «ΜΗΤΕΡΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ», την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 και ώρα 7.30 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ “Δημ. Καλλιέρης”.

Μαζί σας θα αναπολήσουμε και θα γνωρίσουμε το παρελθόν, θα προβληματιστούμε για το παρόν και θα ονειρευτούμε το μέλλον για μια ΜΗΤΕΡΑ, αντάξια της πόλης μας.

“Δίχως την ευχή σου είμαι πολύ αδύναμος για να σταθώ,
Μεγάλωσα πολύ…
Δώσε μου πίσω τους χάρτες των αστεριών που είχα παιδί,
Για να βρω με τα χελιδόνια το δρόμο πίσω στην άδεια σου αγκαλιά”

/ In / By prootos / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ